Loading

BATONY JAGLANE Z WIŚNIAMI

składniki:

100 g kaszy jaglanej
1 szklanka mrożonych wiśni
3 łyżki syropu klonowego
250 ml „mleka” roślinnego
spód:
3 awokado
3 łyżki kakao (surowego)
3 łyżki masła
100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych

Do rondelka wlać „mleko” roślinne i podgrzać.
Wsypać kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem (mała moc płyty indukcyjnej) przez 15 minut.
Dodać syrop klonowy i zmiksowane mrożone wiśnie, wymieszać.

Zblendować: awokado, masło (w wersji wegańskiej można dodać mus kokosowy), kakao i wiórki kokosowe.
Masę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Na kruchy spód wylać masę z kaszy jaglanej. Ponownie schłodzić.

Podzielić na porcje – batony. Przechowywać w lodówce.