Loading

BEZA PAVLOVA

składniki:

5 białek – jaja M/L
250 g cukru
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
łyżeczka octu
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

Temperatura pieczenia: 100-120 st. C / grzałka góra-dół.
Czas pieczenia: 3 godziny i 30 minut.
Forma do pieczenia: dowolna.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo – po 2 łyżki cukru i dalej ubijać.
Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Następnie wlać łyżeczkę octu i wsypać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Ubijać jeszcze przez minutę.

Wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (okrąg o średnicy nie większej niż 20 cm).
Szpatułką zebrać masę z dołu do góry.

Piec przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec kolejne 3 godziny.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Najkorzystniej upiec bezę wieczorem i pozostawić na noc.

Krem:

Ubić (bardzo zimną) śmietankę na sztywną pianę, dodać mascarpone i cukier.
Wyłożyć krem do wnętrza bezy i dodać ulubione owoce.