Loading

BLATY Z MARCHWI

składniki:

500 g staratej marchewki
100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
150 g mąki owsianej
150 g ksylitolu
125 ml oleju kokosowego
4 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 laska wanilii

Temperatura pieczenia: 180 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 50 minut.
Forma do pieczenia: średnica nie większa niż 24 cm.

Marchew zetrzeć na tarce – drobne oczko.

Jaja ubić na puszystą pianę.

W misce połączyć składniki: wiórki kokosowe, mąkę owsianą, ksylitol, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), sodę, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii.

Marchew wymieszać z pianą z jaj i dodać do pozostałych składników.

*Masa powinna być wilgotna, lekko zwarta. Nie może być zbyt sucha – bo ciasto będzie się kruszyć. Zwróć uwagę na wilgotność marchwi, jeśli jest sucha (z reguły w sezonie jesienno-zimowym), dodaj odrobinę mniej mąki i/lub wiórków.

Wylać ciasto na posmarowaną masłem tortownicę, piec do suchego patyczka.

Ciasto wystudzić i podzielić na 3 blaty.