składniki:
500 g staratej marchewki
100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
150 g mąki owsianej
150 g ksylitolu
125 ml oleju kokosowego
4 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 laska wanilii
500 g staratej marchewki
100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
150 g mąki owsianej
150 g ksylitolu
125 ml oleju kokosowego
4 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 laska wanilii
Temperatura pieczenia: 180 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 50 minut.
Forma do pieczenia: średnica nie większa niż 24 cm.
Marchew zetrzeć na tarce – drobne oczko.
Jaja ubić na puszystą pianę.
W misce połączyć składniki: wiórki kokosowe, mąkę owsianą, ksylitol, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), sodę, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii.
Marchew wymieszać z pianą z jaj i dodać do pozostałych składników.
*Masa powinna być wilgotna, lekko zwarta. Nie może być zbyt sucha – bo ciasto będzie się kruszyć. Zwróć uwagę na wilgotność marchwi, jeśli jest sucha (z reguły w sezonie jesienno-zimowym), dodaj odrobinę mniej mąki i/lub wiórków.
Wylać ciasto na posmarowaną masłem tortownicę, piec do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić i podzielić na 3 blaty.