Loading

BROWNIE ORZECHOWE

składniki:

100 g gorzkiej czekolady min. 70%
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
90 g mąki ryżowej
3 jaja
100 g masła orzechowego
garść orzechów pekan

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.

Ubić 3 jaja (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.

Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.

Wylać masę na formę, wyłożyć masło orzechowe i posypać orzechami.