Loading

CHLEB Z PŁASKURKI

składniki:

500 g mąki z płaskurki typ 1850
400 ml wody
7 g suchych drożdży
łyżeczka soli
łyżka syropu klonowego

Temperatura pieczenia: 200 st. C / dolna grzałka.
Czas pieczenia: około 40 minut.
Forma do pieczenia: keksówka o wymiarach około 35 cm x 14 cm.

W misce umieścić wszystkie składniki.
Dokładnie wymieszać łyżką do powstania gęstej i lepkiej masy. Ciasto nie wymaga wyrabiania ręką.
Odstawić w spokojne miejsce na około godzinę.
Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć – napowietrzyć się.
Przelać masę do formy i pozostawić jeszcze na 10 minut.

Piec do delikatnego zarumienienia skórki chleba. Wystudzić na kratce.
Przechowywać w bawełnianej lub lnianej ściereczce – nawet do tygodnia czasu.