składniki:
100 g czekolady gorzkiej 70%
150 g mąki owsianej
100 g masła
80 g ksylitolu
120 ml „mleka” kokosowego
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
100 g czekolady gorzkiej 70%
150 g mąki owsianej
100 g masła
80 g ksylitolu
120 ml „mleka” kokosowego
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 40 minut.
Forma do pieczenia: keksówka o wymiarach około 35 x 14 cm.
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać „mleko” kokosowe i dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić 2 jaja i ksylitol (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Do piany dosypać mąkę i proszek do pieczenia, włączyć minimalne obroty miksera.
Następnie dodać masę czekoladową. Miksować do połączenia składników.
Gruszki obrać (pozostawić ogonki), ściąć spód owoców i ustawić na formie – wyłożonej papierem do pieczenia.
Zalać ciastem i wstawić do piekarnika, piec do „suchego patyczka”.