Loading

CIASTO Z PORZECZKAMI

składniki:

200 g czerwonej porzeczki
1 cytryna (bio)
3 jaja
100 g masła
100 g mąki ryżowej
80 g cukru trzcinowego
szczypta sody oczyszczonej

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 20 minut.
Forma do pieczenia: średnica nie większa niż 24 cm.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

Ubić 3 jaja z cukrem (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.

Masę cytrynową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę wraz z sodą.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Wylać masę na formę, posypać czerwoną porzeczką (kilka gałązek pozostawić do ozdobienia ciasta).
Wstawić do piekarnika.