Loading

CIASTO DYNIOWE

składniki:

3 jaja (L)
dynia Hokkaido (500 g)
marchew
jabłko
100 ml oleju kokosowego
180 g mąki kokosowej
50 g wiórków kokosowych niesiarkowanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
50 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180 st. C (dolna grzałka + termoobieg).

Jaja ubić na wysokich obrotach do uzyskania piany.
Dodać cukier i olej kokosowy.
Dynię, jabłko i marchew zetrzeć na tarce (najlepiej na grubsze paski).
Następnie w osobnej misce połączyć suche składniki – starte warzywa i owoce, wiórki kokosowe i mąkę.
Delikatnie wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek, mieszać do dokładnego połączenia składników.
Masa powinna być zwarta, jeśli nie jest – można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej (jest to zależne od zawartości wody w warzywach i owocach).

Piec około 30 minut w 180 st. C.