Loading

CIASTO OWSIANE Z OWOCAMI

składniki:

2 szkl. mąki owsianej (Provena)
1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
120 ml oleju rzepakowego
500 ml owoców*
3 jaja ekologiczne
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
szczypta sody oczyszczonej

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.

Jaja (białka włącznie z żółtkami) ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera – do uzyskania puszystej piany, masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość.

Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać.
Wylać masę na formę wyłożoną papierem. Wyłożyć owoce i wstawić do piekarnika.

*Odpowiednie są owoce świeże (miękkie typu: maliny, jagody, porzeczki, borówki, trukskawki) lub w postaci konfitury. Mrożone tylko po wcześniejszym dokładnym rozmrożeniu.