składniki:
1 sztuka mango (średniej wielkości)
1/2 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
50 ml oleju rzepakowego
2 jaja ekologiczne
szczypta sody oczyszczonej
1 sztuka mango (średniej wielkości)
1/2 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
50 ml oleju rzepakowego
2 jaja ekologiczne
szczypta sody oczyszczonej
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 25-30 minut.
Forma do pieczenia: keksówka o wymiarach około 35 x 14 cm.
Jaja (białka włącznie z żółtkami) ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera – do uzyskania puszystej piany, masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość.
Mango przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć łyżką. Zmiksować na gładką masę.
Do masy jajecznej dodać mango, mąkę, olej, i sodę, delikatnie wymieszać.
Wylać masę na formę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika.
Przepis na mus (do przełożenia ciasta) znajdziesz tutaj: mus z mango.