składniki / 2 porcje:
3 średnie cukinie
500 g świeżego szpinaku
50 g parmezanu
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
garść orzechów włoskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 średnie cukinie
500 g świeżego szpinaku
50 g parmezanu
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
garść orzechów włoskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
Czas przygotowania: około 15 minut.
Cukinie obrać nożem do julienne na średniej grubości paski.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (najlepiej: „najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
Dodać cukinię i smażyć przez około 3-4 minuty – co chwilę wymieszać.
Warzywo powinno delikatnie zmięknąć, nie może stracić wody.
Szpinak: odkroić zgrubiałe części łodyg, liście pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić szpinak, dodać szczyptę soli i podgrzewać aż delikatnie zmięknie.
Połączyć „makaron” z cukinii ze szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Dodać ser parmezan, szczypiorek i orzechy włoskie.