Loading

CUKINIA Z BOCZKIEM

składniki / 2 porcje:

2 duże cukinie
200 g wędzonego boczku
cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
żółtko
2 łyżki oleju rzepakowego
sól + pieprz

Cukinie obrać nożem dekoracyjnym Julienne (używam zestaw Triangle).

Cebulę i boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać cukinię i podgrzewać (w zależności od grubości tasiemek), ale nie więcej niż 5 minut – warzywo szybko traci wodę!

Masło, olej rzepakowy i żółtko zblendować. Dodać do zawartości na patelni.
Nie podgrzewać, tylko wymieszać.

Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.

Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.