Loading

CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI

składniki:

3 szt. cukini
300 g mięsa z indyka (zmielonego)
5 szt. pomidorów (najlepiej słodko-winnych)
cebula
natka pietruszki
cukier
sól + pieprz

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C (+termoobieg).

Cukinie obieramy ze skóry, dzielimy na pół i łyżką wydrążamy środek z pestkami.
Solimy po zewnętrznej stronie, pozostawiamy na 5-10 minut, następnie spłukujemy sól*.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (małe cuknie wystarczy podpiec 10 minut).

Pomidory kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne i blendujemy. Nie ma potrzeby usuwania skórki z pomidorów.

Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso z indyka, po chwili możemy dodać pomidory. Przyprawiamy do smaku.

Oczywiście, można również przygotować wersję wegetariańską – pomijając w wykazie składników mięso z indyka. Proporcje farszu pozostają identyczne.

Zawartość patelni wykładamy na cukinie, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki lub bazylią.

*W ten sposób usuniemy z cukinii kukurbitacyny. Toksyny, które mogą znajdować się w warzywach dyniowatych i odpowiadają za gorzki posmak potraw. Głównie występujące u warzyw wysianych z nasion z „domowego odzysku”, nasiona sprzedawane komercyjnie – są kukurbitacyny pozbawione.