Loading

KREM Z BROKUŁÓW Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ

składniki:

2 litry bulionu warzywnego
2 brokuły
ziemniaki wg uznania
200 g cieciorki w ziarnach
natka pietruszki
papryka słodka mielona
kurkuma
oliwa z oliwek
sól + pieprz

Krem:
Do gorącego bulionu dodać brokuły, gotować przez 10 minut.
Można dodać również ziemniaki (2-3 sztuki), aby zagęścić zupę. Przyprawić solą.
Zupa powinna pozostać łagodna w smaku, pikantne uzupełnienie stanowi ciecierzyca.

Przekąska:
Ciecierzycę zalać zimną wodą (stosunek 1:3) i pozostawić na noc – minimum 8 godzin.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (górna grzałka + termoobieg).
Przelać cieciorkę łącznie z wodą do garnka i gotować pod przykryciem przez 45 minut.
Wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia i piec przez 15 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, posypać przyprawami  i wstawić ponownie na 15 minut.
Przed podaniem, polać oliwą z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.