Loading

KRUCHE Z RABARBAREM I MALINAMI

składniki:

500 g rabarbaru
400 g malin
300 g
mąki owsianej
200 g + 1 łyżka masła
100 g + 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 łyżki agaru
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.

Zagnieść ręką składniki na ciasto kruche: mąkę, masło oraz cukier trzcinowy.
Podzielić na dwie porcje: 2/3 i 1/3.
Większą część uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę.
Mniejszą część pokruszyć, dodać posiekane orzechy i wymieszać.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać rabarbar pokrojony na plastry (około 1 cm grubości) oraz 3 łyżki cukru trzcinowego. Smażyć chwilę, do momentu, aż puści sok. Następnie dodać maliny – mogą być mrożone.
Podgrzewać jeszcze chwilę do połączenia składników. Wsypać agar, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę.
Na wierzch kruchego ciasta wylać masę rabarbarowo-malinową i posypać orzechową kruszonką.

Wstawić do piekarnika.

Po wystudzeniu, ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.