Loading

KRUCHY JABŁECZNIK

składniki:

400 g jabłek
400 g
mąki ryżowej
300 g masła
100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 cm.

Zagnieść ręką składniki na ciasto kruche: mąkę ryżową, masło oraz cukier trzcinowy.
Podzielić na dwie porcje: 2/3 i 1/3.
Większą część uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę.
Mniejszą część pokruszyć, dodać posiekane orzechy i wymieszać.

Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plastry (około 1 cm grubości).

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na tortownicę.
Na wierzchu kruchego ciasta ułożyć plasterki jabłek i posypać orzechową kruszonką.

Wstawić do piekarnika.