Loading

MAKOWIEC WEGAŃSKI

składniki:

200 g mielonego maku
2 banany
sok z połowy cytryny
jabłko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich lub laskowych)
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg

Piekarnik nagrzać do 180 st. C (dolna grzałka + termoobieg).

Do rondelka wsypać mak i zalać wodą (proporcja 1:2).
Gotować przez 10 minut, pozostawić pod przykryciem na około godzinę.
Ewentualną wodę, która nie wchłonęła – odcedzić. Mak powinien być lekko sypki.

Banany zblendować z sokiem z cytryny.
Dodać mak, drobno pokrojone jabłko, mąkę ziemniaczaną, orzechy, proszek do pieczenia i miód. Dokładnie wymieszać.

Piec około 60-80 minut w 180 st. C (forma typu keksówka o wymiarach 35 x 14 x 6 cm).

Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Można podawać np. z kremem z awokado i migdałami.