Loading

MUFFINY CZEKOLADOWE

składniki / 8 sztuk:

150 g gorzkiej czekolady min. 70%
100 g masła
50 g mąki owsianej (np. Provena)
50 g ksylitolu
3 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 15 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.

Ubić 3 jaja i ksylitol (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.

Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.

Wylać masę na formę i wstawić do piekarnika.