Loading

MUFFINY MARCHEWKOWE

składniki / proporcje na 8 sztuk:

250 g startej marchwi
50 g mąki grochowej
50 g mąki ryżowej
125 ml oleju kokosowego nierafinowanego
3 jaja
100 ml syropu  z agawy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
50 g wiórków kokosowych
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do 180 st. C (+termoobieg).

Ubić 3 jaja – do uzyskania puszystej piany, dodać syrop z agawy.
Następnie dodać płynny olej kokosowy (nie może być gorący!).

W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki: marchew, mąkę grochową, ryżową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy.

Uzyskaną pianę połączyć z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać, masę rozłożyć do papitolotek.
Piec około 20 minut, w zależności o wielkości muffinek.
Należy uważać, aby nie wysuszyć za bardzo ciasta, powinno być lekko wilgotne.

Podać z naturalnym serkiem śmietankowym (typu Philadelfia), który można delikatnie osłodzić syropem z agawy.