składniki / 2 porcje:
100 g sera Halloumi
1/2 ogórka świeżego
kilka pomidorów koktajlowych
kilka oliwek zielonych
garść rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
szczypta listków tymianku cytrynowego
100 g sera Halloumi
1/2 ogórka świeżego
kilka pomidorów koktajlowych
kilka oliwek zielonych
garść rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
szczypta listków tymianku cytrynowego
Czas przygotowania: około 20 minut.
Połączyć składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny i syrop klonowy. Odstawić na chwilę.
Ser Halloumi pokroić w plastry, wyłożyć na rozgrzaną patelnię (delikatnie natłuszczoną) i pozostawić do zarumienienia.
Pomidory koktajlowe przekroić na pół, ogórka w kostkę, oliwki w plasterki.
Rukolę wraz z warzywami wyłożyć na talerz, posypać listkami tymianku (cytrynowego) i podać z gorącym serem cypryjskim.