Loading

SERNIK JABŁKOWY

składniki:

500 g mielonego twarogu
250 g musu z jabłek
3 jaja (L)
100 g cukru
80 g mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
gorzka czekolada
łyżka masła
2 łyżki śmietanki kremówki

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C (grzałka góra-dół).

Twaróg utrzeć z musem jabłkowym (powinien być gładki, przetarty przez sito) i cukrem.
W momencie, gdy masa będzie puszysta i składniki dokładnie połączone, stopniowo dodawać jaja.
Na końcu (przy minimalnych obrotach miksera) dodać mąkę i cukier wanilinowy.

Piec przez 60 minut, sernik powinien delikatnie się zarumienić.
Po upieczeniu, nie wyciągać ciasta, powinno studzić się w zamkniętym piekarniku.

Polać roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem śmietanki i masła.