Loading

SERNIK NA MAKOWYM SPODZIE

składniki:

200 g mielonego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru / syropu np. z agawy
600 g mielonego twarogu tłustego
1 opak. budyniu waniliowego
150 g cukru pudru
3 jaja M / 2 jaja L

Spód makowy:
Mak mielony gotujemy przez 10 minut w wodzie z cukrem (200 g w ok. 400 ml wody). Odstawiamy na chwilę i odcedzamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Wykładamy na dno tortownicy (posmarowane masłem) i podpiekamy przez 10 minut w 180 st. C + termoobieg.

Masa serowa:
Twaróg ubijamy z cukrem i budyniem w proszku. Stopniowo dodajemy jaja. Masa powinna być jednolita i puszysta, wykładamy masę serową na spód makowy i pieczemy w 180 st. C przez 40-45 minut. Pod koniec pieczenia możemy włączyć termoobieg. Sernika nie wyciągamy z piekarnika aż do ostudzenia. Możemy podawać z polewą z czekolady i migdałami.