Loading

TARTA Z GRUSZKAMI

składniki:

300 g mąki ryżowej
200 g masła
80 g ksylitolu
1 jajo
100 ml śmietanki 36%
100 g mascarpone
1 laska wanilii
łyżka syropu klonowego
5 gruszek (bio)
garść migdałów w płatkach

Temperatura pieczenia: 200 st. C / grzałka góra-dół.
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: forma do tarty o średnicy 25 cm.

Zagnieść ręką składniki na ciasto kruche: mąkę ryżową, masło, ksylitol oraz jajo.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę.

W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mascarpone, syrop klonowy i laskę wanilii.
Mieszać od czasu do czasu – do połączenia składników, pozostawić do ostudzenia.

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki – około 1 cm grubości.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Piec przez 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić.

Na wierzchu kruchego ciasta ułożyć plasterki gruszek, zalać przestudzonym sosem waniliowym.
Posypać płatkami migdałów. Piec kolejne 20 minut.

Po przestudzeniu ciasta, sos nieco zgęstnieje.