Loading

TORT MAKOWY

składniki:

7 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
200 g zmielonego maku
3 łyżki miodu
250 g mascarpone
500 ml śmietanki kremówki
1 szklanka cukru pudru
200 ml kajmaku
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (typu crema)

Temperatura pieczenia: 180 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 50 minut.
Forma do pieczenia: średnica 24 cm.

Blaty makowe:
Mak zmielony wsypać do rondelka i zalać wodą (proporcja 1:1,5), podgrzewać około 15 minut. Wystudzić.
Dodać 125 g serka mascarpone, miód, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Żółtka ubić na puszystą pianę, dodać 1/2 szklanki cukru pudru. Masę wlać do maku. Ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć składniki.

Wylać na posmarowaną masłem tortownicę. Piec do suchego patyczka.

Biszkopt makowy wystudzić i podzielić na 3 blaty.

Krem kawowy:
Śmietankę kremówkę, 1/2 szklanki cukru pudru i 125 g mascarpone ubić, dodać sypką kawę rozpuszczalną
i miksować na minimalnych obrotach do rozpuszczenia granulek.

Na dolnym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kajmaku i 1/3 kremu kawowego.
Położyć drugi blat, ponownie rozsmarować 1/2 kajmaku i 1/3 kremu kawowego.
Na trzeci blat wyłożyć resztę kremu i rozsmarować (również boki tortu).
Posypać np. posiekanymi orzechami włoskimi i czekoladą.