Loading

TORT CHAŁWOWO-KAWOWY

składniki:

4 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mąki ryżowej
3 pełne łyżki surowego kakao
konfitura np. wiśniowa, porzeczkowa
500 ml śmietanki kremówki
200 g chałwy
espresso albo 100 ml mocnej kawy
polewa / gorzka czekolada + śmietanka + masło

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (dolna grzałka).

Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka, po uzyskaniu sztywnej piany, dodać mąkę i kakao, delikatnie połączyć składniki. Piec w 180 st. C przez 30 minut.

Śmietankę ubić, dodać rozdrobnioną chałwę, wlać zimną kawę.
Ostudzone ciasto przełożyć konfiturą i masą.
Polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną śmietanki kremówki i masłem.
Przed podaniem – schłodzić przez minimum godzinę.