Loading

ZIELONE MUFFINY

składniki:

2 jaja
3 łyżki mąki owsianej
3 łyżki sporszkowanej naci pietruszki, młodego jęczmienia i liści jarmużu
3 łyżki jogurtu roślinnego
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
opcjonalnie starta skórka z cytryny

Temperatura pieczenia: 180 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 20 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.

Ubić jaja – do uzyskania puszystej piany, następnie dodać syrop klonowy.

Połączyć: olej i jogurt, następnie stopniowo dodać sypkie składniki. Można dodać startą skórkę z cytryny (ekologicznej).
Uzyskaną pianę wymieszać z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszać. Masę wylać na formę do muffin..

Użyłam: ZDROWE POLA 100% sproszkowanej naci z polskiej pietruszki, młodego jęczmienia i liści jarmużu / produkt dostępny m.in. w sieci Rossmann.