Loading

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI składniki / 2 porcje: 10 sztuk zielonych szparagów 1/2 pęczka liści botwiny 1/2 pęczka rukoli orzechowej 200 g truskawek garść...

BUDYŃ TRUSKAWKOWY

BUDYŃ TRUSKAWKOWY składniki / 3 porcje: 300 g truskawek 1/4 szklanki drobnej tapioki 2 szklanki "mleka" roślinnego 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżeczki agaru 1/2...

MUS Z MANGO

MUS Z MANGO składniki / 2 porcje: 1 sztuka mango (średniej wielkości) pół cytryny 2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki wody Czas przygotowania: około 10 minut....

SAŁATKA Z BOTWINĄ I TRUSKAWKAMI

SAŁATKA Z BOTWINĄ I TRUSKAWKAMI składniki / 4 porcje: pęczek liści botwiny 1/2 pęczka rukoli orzechowej 300 g truskawek 1 awokado odm. Hass garść migdałów...

JABŁKA Z JAGLANKĄ

JABŁKA Z JAGLANKĄ składniki / 6 porcji: 6 sztuk jabłek szklanka kaszy jaglanej 2 szkl. "mleka" roślinnego 1/2 szkl. suszonej żurawiny garść orzechów włoskich garść...

KRUCHE Z RABARBAREM I MALINAMI

KRUCHE Z RABARBAREM I MALINAMI składniki: 500 g rabarbaru 400 g malin 300 g mąki owsianej 200 g + 1 łyżka masła 100 g +...

OWOCE POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

OWOCE POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ składniki / 2 porcje: 2 szklanki miękkich owoców  100 g mąki bezglutenowej 100 g masła 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego garść...

SAŁATKA Z HALLOUMI I TYMIANKIEM

SAŁATKA Z HALLOUMI I TYMIANKIEM składniki / 2 porcje: 100 g sera Halloumi 1/2 ogórka świeżego kilka pomidorów koktajlowych kilka oliwek zielonych garść rukoli 2...

KREM ZE SZPARAGÓW

KREM ZE SZPARAGÓW składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1,5 l bulionu warzywnego 300 ml mleka kokosowego 3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula...

KRUCHY JABŁECZNIK

KRUCHY JABŁECZNIK składniki: 400 g jabłek 400 g mąki ryżowej 300 g masła 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego garść orzechów włoskich garść orzechów pekan Temperatura...

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I POMARAŃCZĄ

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I POMARAŃCZĄ składniki / 2 porcje: 12 zielonych szparagów pół pomarańczy garść rukoli garść płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli...

PESTO Z PIETRUSZKI

PESTO Z PIETRUSZKI składniki: 2 pęczki natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu Czas przygotowania: około 10 minut....

JAGLANKA Z POMARAŃCZĄ

JAGLANKA Z POMARAŃCZĄ składniki: 1/4 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. "mleka" kokosowego 1/2 pomarańczy 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła / oleju kokosowego garść...

CIASTKA BANANOWE

CIASTKA BANANOWE składniki: 2 banany 6 łyżek mąki kokosowej kropelki z gorzkiej czekolady lub pokruszona gorzka czekolada Temperatura pieczenia: 160 st. C / górna grzałka....

RYŻ Z KARMELOWYMI GRUSZKAMI

RYŻ Z KARMELOWYMI GRUSZKAMI składniki: 1 szkl. ryżu jaśminowego 2 szkl. "mleka" owsianego lub innego roślinnego 2 gruszki (bio) 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka...

BATONY GRYCZANE

BATONY GRYCZANE składniki: 50 g ekspandowanego ziarna gryki 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy Czas przygotowania:...

BUDYŃ Z KOMOSY RYŻOWEJ

BUDYŃ Z KOMOSY RYŻOWEJ składniki: 1/2 szkl. komosy ryżowej 250 ml „mleka” kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 1 awokado lub banan 2 łyżki surowego kakao...

KOKOSANKI Z CZEKOLADĄ

KOKOSANKI Z CZEKOLADĄ składniki: 120 g wiórków kokosowych niesiarkowanych 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki oleju kokosowego 200 g gorzkiej czekolady Temperatura pieczenia: 160...

CIASTKA OWSIANE Z ORZECHAMI

CIASTKA OWSIANE Z ORZECHAMI składniki: 100 g drobnych płatków owsianych 100 g orzechów włoskich 50 g mąki owsianej 50 g mąki kokosowej 125 ml syropu...

KOKTAJL Z PIETRUSZKĄ I ANANASEM

KOKTAJL Z PIETRUSZKĄ I ANANASEM składniki: pęczek natki pietruszki awokado odm. Hass banan 2 plasterki świeżego ananasa sok z pomarańczy Natkę pietruszki pozbawiamy łodyg, obieramy...

KOKOSANKI WEGAŃSKIE

KOKOSANKI WEGAŃSKIE składniki: 4 awokado odm. Hass 3 łyżki syropu z buraków 3 łyżki kakao (surowego) 3 łyżki musu kokosowego 100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych...

BATONY JAGLANE Z WIŚNIAMI

BATONY JAGLANE Z WIŚNIAMI składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 szklanka mrożonych wiśni 3 łyżki syropu klonowego 250 ml "mleka" roślinnego spód: 3 awokado 3...

KREM Z PIECZONEJ DYNI

KREM Z PIECZONEJ DYNI składniki: 1 kg dyni batat (duży) 3 marchwie 3 ziemniaki 2 papryki czerwone korzeń pietruszki 2 l bulionu warzywnego 100 g...

MAKOWIEC WEGAŃSKI

MAKOWIEC WEGAŃSKI składniki: 200 g mielonego maku 2 banany sok z połowy cytryny jabłko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich lub...

PIECZONE KASZTANY JADALNE

PIECZONE KASZTANY JADALNE składniki: 200 g kasztanów jadalnych opcjonalnie - miód Kasztany należy umyć i naciąć skorupkę z wypukłej strony. Wrzucić do garnka i zalać...

KREM Z AWOKADO

KREM Z AWOKADO składniki: 2 szt. awokado (Hass) 3 łyżki surowego kakao 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki masła Obrać awokado: przekroić na pół i...

NAPAR Z KURKUMĄ

NAPAR Z KURKUMĄ składniki: łyżeczka kurkumy szczypta pieprzu cayenne łyżka miodu kilka plasterków imbiru sok z połowy cytryny 200 ml gorącej wody (nie wrzątku!) Gorącą...

SAŁATKA Z GRUSZKĄ

SAŁATKA Z GRUSZKĄ składniki: gruszka kilka liści szpinaku ser kozi z czarnuszką garść orzechów np. włoskich olej rzepakowy nierafinowany / 3 łyżki sok z cytryny...

SAŁATKA Z DYNIĄ I KOZIM SEREM

SAŁATKA Z DYNIĄ I KOZIM SEREM składniki: pęczek rukoli orzechowej kilka liści szpinaku ser kozi (do grillowania) 1/4 dyni Hokkaido nasiona słonecznika oliwa z oliwek...

FILET Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I KURKUMĄ

FILET Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I KURKUMĄ składniki: 200 g filet z kurczaka pęczek szpinaku orzechy włoskie kurkuma olej rzepakowy sól + pieprz Filet z...

KALAFIOROWA Z KURKAMI

KALAFIOROWA Z KURKAMI składniki: 3 litry bulionu warzywnego kalafior 2 kalarepy 500 g marchwi 200 g fasolki szparagowej 200 g kurek pęczek koperku łyżka masła...

KOKTAJL Z JARMUŻEM I PIETRUSZKĄ

KOKTAJL Z JARMUŻEM I PIETRUSZKĄ składniki: 2 liście mrożonego jarmużu 1/2 pęczka natki pietruszki ogórek awokado sok z pomarańczy Natkę pietruszki i jarmuż pozbawiamy łodyg,...

KREM Z BROKUŁÓW Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ

KREM Z BROKUŁÓW Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 brokuły ziemniaki wg uznania 200 g cieciorki w ziarnach natka pietruszki papryka słodka...

KREM Z DYNI Z KURKUMĄ

KREM Z DYNI Z KURKUMĄ składniki: 1 kg dyni Hokkaido 1 l bulionu warzywnego 0,5 kg marchwi 3 cebule 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka gałki...

CUKINIA Z KURKAMI

CUKINIA Z KURKAMI składniki: cukinia (duża) 200 g kurek świeżych cebula pęczek natki pietruszki śmietanka 36% olej rzepakowy masło sól + pieprz Cukinie obrać nożem...

BATONY OWSIANE

BATONY OWSIANE składniki: 250 g bg płatków owsianych 200 ml napoju owsianego 50 ml syropu klonowego 3 łyżki kakao (surowego) Do rondelka wlać "mleko" owsiane...

CIASTKA OWSIANO-KOKOSOWE

CIASTKA OWSIANO-KOKOSOWE składniki: 100 g drobnych płatków owsianych 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek niesiarkowanch 50 g mąki kokosowej 125 ml syropu klonowego Płatki...

BRZOSKWINIE PIECZONE

BRZOSKWINIE PIECZONE składniki: 3 brzoskwinie 100 g mascarpone syrop z agawy maliny płatki kokosowe Piekarnik nagrzać do 160 st. C (grzałka górna + termoobieg). Brzoskwinie...

GRUSZKI KARMELOWE

GRUSZKI KARMELOWE składniki: 2 gruszki 2 łyżki masła łyżka cukru Masło rozgrzać na patelni. Gruszkę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Położyć wewnętrzną stroną na...

KREM Z POMIDORÓW

KREM Z POMIDORÓW składniki: 3 kg pomidorów 0,5 kg marchwi cebula bazylia suszona bazylia świeża olej rzepakowy cukier sól + pieprz Do garnka (o pojemności...

CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI

CUKINIA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI składniki: 3 szt. cukini 300 g mięsa z indyka (zmielonego) 5 szt. pomidorów (najlepiej słodko-winnych) cebula natka pietruszki cukier sól +...

KOKTAJL Z PIETRUSZKĄ

KOKTAJL Z PIETRUSZKĄ składniki: pęczek natki pietruszki awokado banan sok z 2 pomarańczy Natkę pietruszki pozbawiamy łodyg, obieramy awokado i banana. Wyciskamy sok z 2...

BULION Z KACZKI

BULION Z KACZKI składniki: 500 g mięsa z kaczki (np. udo, szyja, skrzydło) marchew - 8 szt. seler por pietruszka (korzeń) cebula czosnek - 3...

PAPRYKOWY KREM Z CUKINII

PAPRYKOWY KREM Z CUKINII składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 żółte, duże cukinie 6-8 marchwi kalarepa 3 ząbki czosnku olej rzepakowy pęczek natki pietruszki papryka...

ZUPA Z SOCZEWICĄ I POMIDORAMI

ZUPA Z SOCZEWICĄ I POMIDORAMI składniki: 2 l bulionu warzywnego 400 g soczewicy czerwonej 800 ml przecieru z pomidorów 3 ząbki czosnku 2 cebule pęczek...

KREM Z MŁODEJ MARCHWI

KREM Z MŁODEJ MARCHWI składniki: 2 l bulionu warzywnego 1 kg młodej marchwi sól gałka muszkatołowa mozzarella lubczyk świeży Do gorącego bulionu warzywnego wrzucić obraną...

BATAT PIECZONY Z TYMIANKIEM

BATAT PIECZONY Z TYMIANKIEM składniki: batat tymianek - najlepiej świeży oliwa z oliwek Batat kroimy na pół, pieczemy 30-40 minut w 160 st. C (grzanie...

CHLEB DYNIOWY

CHLEB DYNIOWY składniki: 2 szklanki nasion dyni 1 szkl. nasion słonecznika 1 szkl. zmielonego lnu 1 szkl. wody sól Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gęstej, zwartej...

CHLEB ZIARNISTY

CHLEB ZIARNISTY składniki: 2 szklanki dowolnych nasion np. słonecznika 1/2 szkl. mąki słonecznikowej 1/2 szkl. mąki lnianej 1/2 szkl. wody 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej...