Loading

BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

składniki:

200 g gorzkiej czekolady min. 70%
200 g masła
90 g mąki ryżowej
3 jaja
200 g truskawek
50 g kropelek czekoladowych
lub pokruszonej gorzkiej czekolady

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 25-30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.

Ubić 3 jaja (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.

Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.

Truskawki odszypułkować i przekroić każdą na połowę.

Wylać masę na formę, wyłożyć truskawki i posypać kropelkami czekolady.
Wstawić do piekarnika.