składniki:
200 g gorzkiej czekolady min. 70%
200 g masła
90 g mąki ryżowej
3 jaja
200 g truskawek
50 g kropelek czekoladowych
lub pokruszonej gorzkiej czekolady
200 g gorzkiej czekolady min. 70%
200 g masła
90 g mąki ryżowej
3 jaja
200 g truskawek
50 g kropelek czekoladowych
lub pokruszonej gorzkiej czekolady
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 25-30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić 3 jaja (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Truskawki odszypułkować i przekroić każdą na połowę.
Wylać masę na formę, wyłożyć truskawki i posypać kropelkami czekolady.
Wstawić do piekarnika.