składniki:
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki ryżowej
150 g cukru
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki ryżowej
150 g cukru
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (+termoobieg).
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 2 połamane w kostki czekolady. Rozpuszczamy i mieszamy, na małej mocy płyty indukcyjnej.
Ubijamy 3 jaja z cukrem – do uzyskania puszystej piany.
Masę czekoladową dodajemy do piany (przy minimalnych obrotach miksera), następnie dosypujemy mąkę i szczyptę soli. Miksujemy chwilę – do połączenia składników. Wylewamy masę na formę i posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 20 minut, na powierzchni ciasta powinna powstać chrupiąca skorupka.