Loading

BROWNIE KLASYCZNE

składniki:

300 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g oleju kokosowego nierafinowanego
100 g mąki ryżowej
150 g cukru
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (+termoobieg).

Masło i olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 2 połamane w kostki czekolady. Rozpuszczamy i mieszamy, na małej mocy płyty indukcyjnej.

Ubijamy 3 jaja z cukrem – do uzyskania puszystej piany.

Masę czekoladową dodajemy do piany (przy minimalnych obrotach miksera), następnie dosypujemy mąkę i szczyptę soli. Miksujemy chwilę – do połączenia składników. Wylewamy masę na formę i posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy około 20 minut, na powierzchni ciasta powinna powstać chrupiąca skorupka.