składniki:
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
100 g mąki ryżowej
50 g cukru trzcinowego
3 jaja
1/2 szkl. wiśni
1/4 szkl. soku z wiśni
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
100 g mąki ryżowej
50 g cukru trzcinowego
3 jaja
1/2 szkl. wiśni
1/4 szkl. soku z wiśni
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 30 minut.
Forma do pieczenia: wymiary około 36 x 24 cm.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić 3 jaja i ksylitol (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników. Następnie wlać sok z wiśni i ponownie wymieszać.
Wylać masę na formę, posypać owocami i wstawić do piekarnika.