Loading

CUKINIA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

składniki / 2 porcje:

3 średnie cukinie
100 g wędzonego na zimno łososia
1/2 pęczka świeżego kopru
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
1 żółtko
szczypta soli
szczypta pieprzu

Czas przygotowania: około 15 minut.

Cukinie obrać nożem do julienne na średniej grubości paski.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (najlepiej: „najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).

Dodać cukinię i smażyć przez około 3-4 minuty, delikatnie mieszając.
Warzywo powinno delikatnie zmięknąć, nie może stracić wody.

Połączyć żółtko i masło – zmiksować na jednolitą masę.

Zestawić patelnię z indukcji i dodać sos. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia i przyprawić według uznania.

Podać z dużą ilością świeżego kopru.