składniki / 2 porcje:
3 średnie cukinie
100 g wędzonego na zimno łososia
1/2 pęczka świeżego kopru
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
1 żółtko
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 średnie cukinie
100 g wędzonego na zimno łososia
1/2 pęczka świeżego kopru
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
1 żółtko
szczypta soli
szczypta pieprzu
Czas przygotowania: około 15 minut.
Cukinie obrać nożem do julienne na średniej grubości paski.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (najlepiej: „najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
Dodać cukinię i smażyć przez około 3-4 minuty, co chwilę wymieszać.
Warzywo powinno delikatnie zmięknąć, nie może stracić wody.
Połączyć żółtko i masło – zmiksować na jednolitą masę.
Zestawić patelnię z indukcji i dodać sos. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia i przyprawić według uznania.
Podać z dużą ilością świeżego kopru.