Loading

JABŁECZNIK

składniki:

2 jabłka
2 jaja M/L
300 ml gęstego jogurtu roślinnego
100 g mąki ryżowej
100 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
szczypta sody oczyszczonej
5 łyżek ksylitolu
5 łyżek oleju rzepakowego
łyżka masła
szczypta kardamonu

Temperatura pieczenia: 170 st. C / dolna grzałka.
Czas pieczenia: około 50 minut.
Forma do pieczenia: średnica nie większa niż 24 cm.

Jabłka uprażyć na maśle na patelni, dodać szczyptę kardamonu.

Jaja ubić na wysokich obrotach do uzyskania piany.
Dodać ksylitol, olej rzepakowy i jogurt roślinny. Delikatnie wymieszać.
Następnie dodać suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Ciasto wylać na posmarowaną masłem tortownicę, na wierzchu ułożyć jabłka.

Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg dla delikatnego zarumienia ciasta.