składniki / 6 porcji:
6 sztuk jabłek
szklanka kaszy jaglanej
2 szkl. „mleka” roślinnego
1/2 szkl. suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan
szczypta kardamonu
łyżka masła
6 sztuk jabłek
szklanka kaszy jaglanej
2 szkl. „mleka” roślinnego
1/2 szkl. suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan
szczypta kardamonu
łyżka masła
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 15 minut.
Forma do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Kaszę kilkakrotnie przepłukać zimną wodą, wsypać do rondla i zalać „mlekiem roślinnym”.
Dodać łyżkę masła i szczyptę kardamonu, gotować około 10 minut.
Wsypać posiekane orzechy i żurawinę, wymieszać i odstawić.
Przygotować jabłka: ściąć wierzch i wydrążyć gniazdo nasienne.
Do wnętrza każdego owocu włożyć po około 2 łyżki jaglanki – mocno docisnąć.
Wstawić do piekarnika, pozostawić do delikatnego pomarszczenia skórki jabłek.
Można posłodzić np. syropem klonowym.