Loading

JAGLANKA Z MUSEM Z TRUSKAWEK

składniki / 3 porcje:

1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. „mleka” roślinnego
300 g truskawek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła / oleju kokosowego
garść listków mięty

Czas przygotowania: około 20 minut.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać zimną wodą.

Wsypać do rondelka i zalać „mlekiem” roślinnym, dodać masło (lub olej kokosowy) oraz jedną łyżkę syropu klonowego. Gotować przez około 10 minut (mała moc płyty indukcyjnej). Kasza powinna prawie całkowicie wchłonąć „mleko”.

Truskawki obrać, kilka sztuk pokroić na ćwiartki, resztę zmiksować z 2 łyżkami syropku klonowego na gładki krem.

Ugotowaną kaszę wyłożyć do miseczki, dodać owoce i posypać świeżą miętą.