Loading

KREM ZE SZPARAGÓW

składniki:

2 pęczki zielonych szparagów
1,5 l bulionu warzywnego
300 ml mleka kokosowego
3 średniej wielkości ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
garść migdałów
szczypta listków tymianku cytrynowego

Czas przygotowania: około 30 minut.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę. Zeszklić.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawić chwilę pod przykryciem.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku, smażyć około 6-7 minut.

Szparagi delikatnie nagiąć przy końcu łodygi – tak, aby pękły w miejscu zdrewnienia.
Zielone łodygi umieścić w garnku i zalać gorącym bulionem. Gotować około 5 minut.

Wlać mleko kokosowe (np. Real Thai), przyprawić i odstawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować na gładki krem.

Podać z uprażonymi płatkami migdałów i listkami tymianku (najlepiej cytrynowego).