składniki / 8 sztuk:
100 g borówek
100 g masła
80 g mąki ryżowej
50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jaja
1 cytryna (bio)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
garść migdałów w płatkach
100 g borówek
100 g masła
80 g mąki ryżowej
50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jaja
1 cytryna (bio)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
garść migdałów w płatkach
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 15 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać sok z cytryny. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ubić jaja i cukier trzcinowy (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Rozpuszczone masło z sokiem z cytryny dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera),
dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Wylać masę na formę (do 2/3 wysokości), na każdej muffinie ułożyć borówki i posypać migdałami.
Wstawić do piekarnika.