Loading

MUFFINY CZEKOLADOWE Z OWOCAMI

składniki / 8-10 sztuk:

100 g gorzkiej czekolady min. 70%
150 g mlecznej czekolady
200 g masła
80 g mąki jaglanej
60 g cukru trzcinowego
3 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki ulubionych owoców

Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 15 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia (niewielką ilość przeznaczyć na polewę).

Ubić 3 jaja i cukier (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.

Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę,
proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.

Wylać masę na formę i wstawić do piekarnika.

Muffiny wystudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić owocami.