składniki / 12 sztuk:
200 g gorzkiej czekolady min. 70%
200 g masła
50 g mąki owsianej (np. Provena)
50 g mąki grochowej
50 g cukru trzcinowego
2 jaja
1/2 szklanki orzechów pekan
1/2 szklanki orzechów włoskich
szczypta sody oczyszczonej
200 g gorzkiej czekolady min. 70%
200 g masła
50 g mąki owsianej (np. Provena)
50 g mąki grochowej
50 g cukru trzcinowego
2 jaja
1/2 szklanki orzechów pekan
1/2 szklanki orzechów włoskich
szczypta sody oczyszczonej
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 20 minut.
Forma do pieczenia: na muffiny.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamane na kostki czekolady.
Mieszać do rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić 2 jaja i cukier trzcinowy (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Masę czekoladową dodać do piany (przy minimalnych obrotach miksera), dosypać mąkę i szczyptę sody.
Wymieszać delikatnie – do połączenia składników.
Wylać masę na formę (2/3 objętości papilotek), posypać posiekanymi orzechami i wstawić do piekarnika.