składniki / 2 porcje:
2 szklanki miękkich owoców
100 g mąki bezglutenowej
100 g masła
100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan
garść migdałów
szczypta kardamonu
łyżka masła
2 szklanki miękkich owoców
100 g mąki bezglutenowej
100 g masła
100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
garść orzechów włoskich
garść orzechów pekan
garść migdałów
szczypta kardamonu
łyżka masła
Temperatura pieczenia: 170 st. C + termoobieg.
Czas pieczenia: około 10 minut.
Forma do pieczenia: foremki ceramiczne do pieczenia tartaletek / średnica nie mniejsza niż 12 cm.
Masło, mąkę owsianą oraz cukier trzcinowy zagnieść ręką do uzyskania kruszonki.
Dodać posiekane orzechy i wymieszać.
W rondelku rozpuścić łyżkę masła i dodać owoce*.
Dodać 50 g cukru trzcinowego oraz szczyptę kardamonu.
Podgrzać do puszczenia soku przez owoce.
Wyłożyć gorące owoce na foremki, posypać kruszonką i migdałami, wstawić do piekarnika.
*Najlepiej sprawdzą się owoce miękkie typu: jagody, maliny, porzeczki, jeżyny.
P.S. W zależności od rodzaju owoców należy zmienić ilość cukru, do słodszych owoców dodać nieco mniej a do kwaśnych więcej.