Loading

PIERNIK

składniki:

150 g masła
120 ml
syropu z buraków cukrowych
250 ml
mleka kokosowego
100 g
mąki owsianej
100 g
mąki kokosowej
80 g
mąki ryżowej
2 łyżki
powideł lub ciemnej konfitury
2 łyżki
przypraw korzennych
2
jaja
2 łyżeczki
sody
szczypta
soli

Temperatura pieczenia: 170 st. C / dolna grzałka.
Czas pieczenia: około 40 minut.
Forma do pieczenia: keksówka o wymiarach około 35 x 14 cm.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać syrop z buraków cukrowych, powidła i przyprawy korzenne.
Podgrzać masę i delikatnie wymieszać.

W misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę, sól. Dodać do ciepłej masy i wymieszać (trzepaczką).

Następnie dodać mleko kokosowe i jaja, ponownie wymieszać. Masa powinna być gęsta i tłusta.

Wylać ciasto na formę i piec do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto można przełożyć np. kajmakiem, powidłami, konfiturą, kremem orzechowym czy miodem.