składniki / 10 sztuk:
250 ml „mleka” roślinnego
240 ml (szklanka) mąki kokosowej
2 łyżki tapioki lub mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
300 g truskawek
200 g borówek
syrop klonowy
250 ml „mleka” roślinnego
240 ml (szklanka) mąki kokosowej
2 łyżki tapioki lub mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
300 g truskawek
200 g borówek
syrop klonowy
Czas przygotowania: około 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
Składniki na ciasto: jaja, mąkę i sodę – zmiksować na gładką masę. Dodać płynny olej kokosowy i wymieszać.
Ciasto można osłodzić łyżką cukru trzcinowego lub 3 łyżkami syropu klonowego (nie uwzględnione w wykazie składników).
Porcję ciasta wylać na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię (nieco więcej niż na ciasto naleśnikowe), odczekać do delikatnego napowietrzenia się ciasta. Przełożyć na drugą stronę – gdy na powierzchni placka nie będzie widoczne surowe ciasto. Odczekać chwilę i zdjąć placek z patelni, powinien być po obu stronach delikatnie zarumieniony.
Podać ze świeżymi owocami: truskawkami i borówkami z dodatkiem syropu klonowego.