Loading

PLACKI Z CUKINII

składniki / 20 sztuk:

3 średnie cukinie
2
jaja
4 łyżki tapioki / mąki ziemniaczanej
1/2 pęczka świeżego kopru
100 g wędzonego na zimno łososia
125 g serka typu Philadelphia
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej rzepakowy nierafinowany – do smażenia

Czas przygotowania: około 30 minut.

Cukinię obrać, posypać solą i odstawić na około 10 minut*. Następnie opłukać zimną wodą.

Zetrzeć cukinię na tarce („grube oczko”) dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i wyłożyć na sitko.
Pozostawić na chwilę – aż puści wodę.

Dodać jaja, mąkę ziemniaczaną lub tapiokę i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.

Na patelni rozgrzać olej, wykładać po jednej łyżce ciasta i delikatnie dognieść. Smażyć do zarumienienia po obu stronach. Jeżeli placki będą się rozpadać podczas smażenia – dodać jeszcze łyżkę mąki.

Podać z: serkiem śmietankowym, plasterkiem wędzonego na zimno łososia i dużą ilością świeżego kopru .

*W ten sposób usuniemy z cukinii kukurbitacyny. Toksyny, które mogą znajdować się w warzywach dyniowatych i odpowiadają za gorzki posmak potraw. Głównie występujące u warzyw wysianych z nasion z „domowego odzysku” – zakupionych np. na targowiskach, nasiona sprzedawane komercyjnie – są kukurbitacyny pozbawione.