Czas przygotowania: około 30 minut.
Cukinię obrać, posypać solą i odstawić na około 10 minut*. Następnie opłukać zimną wodą.
Zetrzeć cukinię na tarce („grube oczko”) dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i wyłożyć na sitko.
Pozostawić na chwilę – aż puści wodę.
Dodać jaja, mąkę ziemniaczaną lub tapiokę i dokładnie wymieszać do powstania zwartej masy.
Na patelni rozgrzać olej, wykładać po jednej łyżce ciasta i delikatnie dognieść. Smażyć do zarumienienia po obu stronach. Jeżeli placki będą się rozpadać podczas smażenia – dodać jeszcze łyżkę mąki.
Podać z: serkiem śmietankowym, plasterkiem wędzonego na zimno łososia i dużą ilością świeżego kopru .
*W ten sposób usuniemy z cukinii kukurbitacyny. Toksyny, które mogą znajdować się w warzywach dyniowatych i odpowiadają za gorzki posmak potraw. Głównie występujące u warzyw wysianych z nasion z „domowego odzysku” – zakupionych np. na targowiskach, nasiona sprzedawane komercyjnie – są kukurbitacyny pozbawione.