Loading

PLACKI Z RABARBAREM

składniki / 10 sztuk:

250 ml „mleka” roślinnego
240 ml (szklanka) mąki jaglanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
200 g rabarbaru
200 g „śmietany” kokosowej
syrop klonowy
migdały w płatkach

Czas przygotowania: około 15 minut.

Natłuścić i rozgrzać patelnię. Wsypać łyżkę cukru trzcinowego i pokrojony rabarbar.
Smażyć około 2 minut – warzywo powinno delikatnie zmięknąć.

Składniki na ciasto: „mleko” roślinne, jaja, mąkę, sodę i proszek do pieczenia – zmiksować na gładką masę.
Dodać rozpuszczone masło i następnie wymieszać.
Ciasto można osłodzić łyżką cukru trzcinowego lub 3 łyżkami syropu klonowego (nie uwzględnione w wykazie składników).

Porcję ciasta wylać na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię (nieco więcej niż na ciasto naleśnikowe), odczekać do delikatnego napowietrzenia się ciasta. Przełożyć na drugą stronę – gdy na powierzchni placka nie będzie widoczne surowe ciasto.
Odczekać chwilę i zdjąć placek z patelni, powinien być po obu stronach delikatnie zarumieniony.

Podać ze „śmietaną” kokosową, gorącym rabarbarem, migdałami i dodatkiem syropu klonowego.