Czas przygotowania: około 15 minut.
Natłuścić i rozgrzać patelnię. Wsypać łyżkę cukru trzcinowego i pokrojony rabarbar.
Smażyć około 2 minut – warzywo powinno delikatnie zmięknąć.
Składniki na ciasto: „mleko” roślinne, jaja, mąkę, sodę i proszek do pieczenia – zmiksować na gładką masę.
Dodać rozpuszczone masło i następnie wymieszać.
Ciasto można osłodzić łyżką cukru trzcinowego lub 3 łyżkami syropu klonowego (nie uwzględnione w wykazie składników).
Porcję ciasta wylać na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię (nieco więcej niż na ciasto naleśnikowe), odczekać do delikatnego napowietrzenia się ciasta. Przełożyć na drugą stronę – gdy na powierzchni placka nie będzie widoczne surowe ciasto.
Odczekać chwilę i zdjąć placek z patelni, powinien być po obu stronach delikatnie zarumieniony.
Podać ze „śmietaną” kokosową, gorącym rabarbarem, migdałami i dodatkiem syropu klonowego.