składniki:
1 szkl. ryżu jaśminowego
2 szkl. „mleka” owsianego lub innego roślinnego
2 gruszki (bio)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 szkl. ryżu jaśminowego
2 szkl. „mleka” owsianego lub innego roślinnego
2 gruszki (bio)
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
Czas przygotowania: około 50 minut.
Ryż kilkakrotnie przepłukać.
Wsypać do rondelka i zalać „mlekiem” roślinnym, dodać masło, ziarenka oraz wyłuskaną laskę wanilii.
Gotować przez około 40 minut (mała moc płyty indukcyjnej).
Ryż powinien delikatnie napęcznieć i pozostać lekko kruchy wewnątrz.
Wyjąć laskę wanilii, dodać syrop klonowy i wymieszać.
Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać cukier, do delikatnego zbrązowienia. Dodać gruszki.
Podgrzewać przez około 3 minuty – owoce powinny zmięknąć i delikatnie się zarumienić.
Ryż wyłożyć do salaterek i podać z gorącymi gruszkami.