składniki / 2 porcje:
12 zielonych szparagów
pół pomarańczy
garść rukoli
garść płatków migdałów
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
12 zielonych szparagów
pół pomarańczy
garść rukoli
garść płatków migdałów
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
Czas przygotowania: około 20 minut.
Szparagi delikatnie nagiąć przy końcu łodygi – tak, aby pękły w miejscu zdrewnienia.
Szparagi można:
– upiec w piekarniku (przez 10 minut w 170 st. C + termoobieg) lub
– ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (około 5-6 minut).
Wykroić miąższ z pomarańczy.
Szparagi ułożyć na rukoli, dodać pomarańczę i płatki migdałów.
Skropić oliwą z oliwek, przyprawić do smaku.